Anne’s prachtige en kleurrijke kunstwerken trekken meteen de aandacht. Bloemencollages zoals je ze nog nooit zag!

Anne heeft altijd graag foto’s gemaakt, met kleuren gespeeld, en maakte kunst met bloemen die ze in haar tuin vond. Inspiratie haalt ze nog steeds uit diezelfde bloemen die je overal in haar aterlier kan terugvinden.

Het oorspronkelijke idee voor Anne’s betoverende bloemencollages ontstond bij het zoeken naar ontwerpen voor geborduurde kussens, een project in het licht van haar studies aan de kunstacademie. De moodboards die ze daarvoor creeërde bevatten bloesems, stengels en knipsels uit prentenboeken.

 

” Imagine a big bang, a firework of flower seeds thrown into space. What would happen? New fragile flowers arise, new flower planets start evolving, planets where no one has ever been.  ” – Anne ten Donkelaar

 

Het uitgangspunt bestond uit de gedachte aan een big bang, een explosie van bloemenzaden die in de ruimte geslingerd worden en zo nieuwe bloemenplaneten vormen. De bloemencollages maakt ze door gedroogde bloemen te combineren met nauwkeurig uitgeknipte bloemen en bladeren. Door deze vervolgens met fijne speldjes vast te pinnen op een canvas creeërt Anne adembenemende, drie dimensionale en fantasierijke herbariums.

Flower construction #57 (w:80 h:100 d:6.5 cm)
Flower construction #57 (w:80 h:100 d:6.5 cm)

 

Al even fantastisch zijn haar andere werken: ‘Broken butterflies’ en ‘Underwater ballet’. Voor ‘Broken butterflies’ werd Anne geïnspireerd door het boek ‘The Butterfly Workshop’ van Gioconda Belli. Het inspireerde haar om een collectie beschadigde vlinders een tweede leven te geven door hen op maat nieuwe lichaamsdelen aan te meten en ze vervolgens gelijk ook een nieuwe naam te geven.

 Zo werd een vlinder, de “White Air”, met een gebroken vleugel voorzien van een ballon om op deze manier toch nog op te kunnen stijgen. Een andere vlinder werd op een papieren kite bevestigd. Een sprinkhaan werd uitgerust met een set vleugels van een vlinder en extra hoge hakken in de vorm van steeltjes van bloemen. Mooi bedacht!

 

” A choreography for flowers, dancing on the subtile sounds of air bubbles. Floating gracefully around in the cold water.
A silent image of a spirited dance. ” – Anne ten Donkelaar

 

Voor het project ‘Underwater ballet’ liet Anne bloemen zowaar dansen in koud water. Deze 17 unieke kunstwerken werden gedrukt op Diasec en ingelijst in een magnoliahouten lijst. Ze zijn beschikbaar in 3 formaten: 59 x 70 x 5 cm, 85 x 100 x 5 cm, 110 x 130 x 5 cm. Verbijsterend mooi.

Neem zeker een kijkje op de website van deze Nederlands kunstenares om de vele bloemencollages en andere prachtige projecten te bewonderen!

 

Underwater Ballet scene nr. 17


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *